Megdöbbentő, hogy milyen gyorsasággal terjed a köztudatban a dubaji csokoládé. A rajongás tárgya egy arab finomság, erről Jakabfi Dániel patissier, aki a modern cukrászat egyik kiemelkedő alakja hazánkban, és számos nemzetközi gasztronómiai
„Mindig a fogyasztók diktálják a divatot, tőlem pedig most a közönségem ezt kéri. A dubaji csoki, ahogyan a nevéből is kiderül, egy dubaji édesség, amelynek az a lényege, hogy a török tészta, a kadayif, ami a mi cérnametéltünkhöz hasonlít, megpirítva szirupos édességekhez is előszeretettel használják. A másik alapját a pisztácia adja, Irán ugyanis hatalmas pisztáciatermesztő, és a világ minden tájára szállítják a pisztáciapasztát, amivel mi is dolgozunk” – magyarázta a desszertséf.
A dubaji csoki egyébként egy speciális arab édesség, a „Can’t Get Knafeh of It” különleges csokoládéja, amely a közel-keleti konyha egyik híres desszertjét, a knafeh-t ötvözi a csokoládéval. A csokoládé különlegessége, hogy egy tejcsokoládéba burkolt desszertről van szó, amely belül ropogós kataifi tésztát, pisztáciakrémet és tahinit – vagyis szezámpasztát – tartalmaz. Ez a kombináció pedig egyedülálló íz- és textúraélményt nyújt. Ezt a desszertet egyébként a dubaji Fix Dessert Chocolatier készíti, és világszerte nagy népszerűségre tett szert legfőképpen a TikToknak köszönhetően, ami immár Magyarországra is begyűrűzött.
Pisztácia, de töményen
„Természetesen ez az édesség akkor a legfinomabb, ha eredeti hozzávalókból készül, mi is a tőlünk megszokott minőségben készítjük és a száz százalékos pisztáciát rakjuk bele. Ez az az édesség, amiből nem szabad kispórolni a minőséget. A sikere azonban olyan nagy, hogy a törzsvásárlóink már legtöbbször inkább ezt választják a bejgli helyett és könnyen lehet, hogy idén karácsonykor ebből nagyobb mennyiséget kell majd készítenünk, mint bejgliből, ugyanis már most a jövő évre veszünk fel rendeléseket” – fejtette ki a desszertséf, aki december 21-én tart dubaji csokivásárt a Nagykanizsán, a Jakabkúti utca 5 szám alatt található műhelyében, ahol rendszeresen részt vehetnek az érdeklődők a különböző csoki- illetve desszert tanfolyamain is.
A közösségi oldalakon máris számos recept kering a dubaji csoki elkészítésével kapcsolatban, aminek köszönhetően sokan otthon is megpróbálkoznak a finomság elkészítésével több-kevesebb sikerrel. Jakabfi Dávid szerint azonban nem mindegy, hogyan fogunk neki. A desszertséf jól ismeri már a pisztáciás finomságokat, hiszen rendszeresen készít édességeket pisztácia felhasználásával, amelyek nagy népszerűségnek örvendenek. A desszertséf akkor kezdett el kacérkodni a dubaji csoki gondolatával, amikor több csokoládébolt is megkereste, ami miatt egyéb csokoládé-termékek készítéséhez is kedvet kapott.
„Az a lényege, hogy a töltelék krémes maradjon, mégis legyen egy tartása a csokoládénak, különben könnyen sérülhet. Az általunk készített édesség esetében magas a töltelék aránya, ezen belül pedig a megszokotthoz képest jóval nagyobb a pisztácia-tartalom.
Fotók: Jakabfi Dávid