Alföldi Pajta kenyér és Mediterrán kenyér – Tizennegyedik alkalommal hirdettek győzteseket a Szent István Napi Kenyérversenyen

Szerző: | 2025. 08. 5. 13:21

Olvasási idő: 3 perc

Magyar hagyományokkal és mediterrán életérzéssel találkozhatunk az Ország kenyere és Innovatív kenyere díj győzteseinél. 2025-ben az Alföldi Pajta kenyér – tönkölyliszttel, az innovatív kenyerek kategóriáját pedig a Mediterrán kenyér – extraszűz olívaolajjal nyerte meg.

Az elnöki asztal

Idén 20 vállalkozás indult a megmérettetésen  29 termékkel, az innovatív kenyerek versenyében 14 cég 26 terméke bukkant fel. A nevezők közel harmada első alkalommal próbálta ki magát.

Az Ország kenyere

A Szent István-napi kenyér kategóriájában hagyományos, hozzáadott élesztővel, kovász felhasználásával, legalább kétféle lisztből készült termékeket vártak, melyek kizárólag magyar és természetes alapanyagokat tartalmaznak. Idén a balmazújvárosi Balmaz Sütöde terméke győzött: az Alföldi Pajta kenyér – tönkölyliszttel a régmúlt vidéki életformáját, az egyszerűséget és a tiszta ízeket idézi meg.

Ország kenyere győztese — a Balmaz Sütöde

Világos tönkölyliszt, teljes kiőrlésű tönkölyliszt, BL55 és BL80 búzaliszt felhasználásával készült, kiegészülve sóval, vízzel, sertészsírral. Az ősi tönkölybúza magas rost- és ásványianyag-tartalma, finom diós aromája most a modern ízléshez igazodóan jelenik meg újra – egészségesebb és karakteresebb ízvilággal.

A gyártási folyamatban hagyományos, 12 órás kovászolás után kézi hajtogatás és formázás következik, majd hosszan tartó kelesztés, sütés, a régi ízeket felidézve hagyományos kemencében. Ez a technológia vastag, ropogós héjat és selymes, lazult bélzetet eredményez – és akár 14 napnyi frissességet biztosít.

„A Pajta kenyér nem csupán egy termék – egy név, ami családi történetet mesél. Egy pajta, ahol nagyszüleink dagasztották az első cipókat, ahol a tűz melege és a friss kenyér illata köré gyűlt a család – innen ered minden. Három generáción át öröklődtek a mozdulatok, a kovász gondos ápolása, a liszt tisztelete és a kenyér megbecsülése. Ma már a Pajta kenyér egy modern családi vállalkozás szíve, de ugyanazt a hagyományt őrzi, amely nagyapáink kemencéjében született. A tönkölybúzából készült kenyér egyszerre idézi a múltat, és felel a jelen kihívásaira – természetes, egészséges és őszinte.” – mondta a Balmaz Sütöde vezetője, Fülep Zsolt.

Innovatív kenyér

Az Innovatív kenyerek esetében fontos volt, hogy valamilyen jelentős újítás jelenjen meg a terméknél akár az alapanyag-használat, akár a gyártási technológia, a megjelenés vagy az élettani hatás tekintetében. Ezen feltételeknek tökéletesen megfelel a tavaly a sétáló sütemények kategóriáját megnyerő, ásotthalmi Varga Pékség terméke, a Mediterrán kenyér – extraszűz olivaolajjal, amely méltó példája a mediterrán életérzés és az egészségtudatos táplálkozás házasságának.

A mediterrán étrend segít a testsúly, a vércukorszint stabilizálásában, az érrendszeri megbetegedések megelőzésében. A Mediterrán kenyér a kiváló minőségű magyar liszttel és a Varga Pékség saját technológiájával válik igazán különlegessé.

Az Innovatív kenyér győztese – a Varga Pékség

„Úgy véljük, hogy a mediterrán életmód egy olyan életstílust képvisel, amelynek középpontjában a kiegyensúlyozott táplálkozás és az egészséges jólét iránti elköteleződés áll. Meggyőződésünk, hogy a nyertes olívás kenyerünkben a kiváló minőségű magyar lisztet a saját technológiánkkal úgy tudtuk ötvözni a könnyed, laza és egészséges mediterrán jelleggel, hogy végül mindezt egy általunk megálmodott díjnyertes kenyérben valósítottuk meg.” – nyilatkozta Varga Ferenc cégtulajdonos.

A nyertesekkel a nagyközönség először a Magyar Ízek Utcájában ismerkedhet meg a Szent István Nap rendezvénysorozat keretében, augusztus 18-20. között.

Fotók: Lounge Communication