Sárkány- és rizsgombóc fesztiválon jártunk

Szerző: | 2024. 06. 10. 16:48

Olvasási idő: 2 perc

Vasárnap háromnapos fesztivál kezdődött Budapesten. A Chinatown Szecsuáni Street Food Fesztivál első napján a Sárkány- és Zongzi Fesztivál programjai is helyet kaptak. Képes beszámolónkat olvashatjátok!

A fővárosi kínai negyedben található Chinatown Market Teraszon hazánkban különlegesnek számító ételeket is meg lehetett kóstolni. Például a tintahalat, 600 forintért. Ezért 4-5 befűszerezett állatkát lehet kapni. “A tintahal nyárs nagyon ízlett – a feleségemnek kevésbé, ő nem szereti a különlegességeket. De aki hozzá hasonlóan nem ezeket keresi, az megtalálja például a csirkehúst is a teraszon” – mondta a Tiéd a Világnak Lőrinc, hozzátéve, hogy a finom ételek mellett a színpadon várható kulturális programok miatt érkezett a kínai negyedbe. “Nagyon érdekel a kínai kultúra, meg tanulok is kínaiul. Sajnos Kínába még nem jutottam el. De ezek miatt járok a kínai negyed programjaira évek óta” – ezt már Dorka mondta, aki azt is bevallotta, hogy a kínai konyha jobban bejön neki, mint a magyar.

A vasárnapi Sárkány- és Zongzi Fesztivál keretében a látogatók megnézhettek több zenés- és táncos bemutatót is, köztük a sárkánytáncot.

Az érdeklődők ezt a táncmódot maguk is kipróbálhatták és más játékokkal is megismerkedhettek.

A színpadon az érdeklődők betekintést nyerhettek a zongzi, azaz a ragacsos rizsgombóc készítésébe is. A budapesti kínai negyedben található Feng Wei étterem séfje mutatta be, hogy készül ez a kínai étel: “A zongzit ragacsos rizsből készítjük. Létezik édes és sós ízesítésben is. A sós zongziban általában húsok vannak. Ehhez tetszés szerint lehet más sós ételeket hozzáadni. A legfontosabb a zongzi külső része, amit bambuszlevél takar. Ezt a fajtát bármely kínai szupermarketben beszerezhetjük” – mondta a zongzi-mester, a bátor jelentkezők pedig maguk is becsomagolhattak egy adag rizsgombócot.

A Szecsuáni Street Food fesztivállal tulajdonképpen a kínai Duanwu Fesztivált idézik meg. Ez az ünnep hagyományosan az ártalmas rovaroktól, betegségektől és rossz szerencsétől való megszabadulást szolgálta, 2009 óta az UNESCO szellemi kulturális örökség listáján is szerepel. Az ünnephez kapcsolódó egyik hagyomány az ötszínű fonál viselése, főleg gyerekeknél, ám ezúttal a felnőtt látogatók is kaphatnak ilyet. Úgy tartják, hogy az öt szín az öt elemet (arany, fa, víz, tűz, föld) és az öt irányt (nyugat, kelet, észak, dél, közép) jelképezi. Jó szerencsét és egészséget hozhatnak.

A fesztiválon találkozni lehet a többi között a Szecsuán tartomány Leshan városának séfekből és éttermesekből álló delegációjával is, a velük készült interjút nemsokára olvashatjátok az oldalunkon.

Borítókép: Sárkánytánc a Chinatown Sárkány- és Zongzi Fesztiválon, Budapesten, 2024. június 9-én