Fahéjszirup házilag

Szerző: | 2024. 11. 18. 18:48

Olvasási idő: < 1 perc

A fahéjszirup egy klasszikus, egyszerű szirup, amelyet cukor és víz keverékének egész fahéjrúddal való infúziójával készítenek. Kiegyensúlyozottan édes, melengető fűszeres ízű folyadék. Ezzel könnyedén feldobhatjuk az ízvilágát koktéloknak és alkoholmentes italoknak egyaránt.

Az egyszerű sziruphoz hasonlóan ez is úgy készül, hogy a kristálycukrot feloldjuk vízzel, és addig melegítjük, amíg a keverék kissé besűrűsödik. Az egész fahéjrudakat hozzáadjuk, és a szirup tűzhelyről való levétele után még egy órán át a keverékben áztatjuk. Ahogy a szirup lehűl, a fahéjrudaknak köszönhetően továbbra is fűszeres ízű lesz.

Az erősebb fahéjas ízért áztassuk tovább a keveréket, adjunk hozzá egy extra rudat. Gyengébb fahéj ízért csökkentsük az áztatási időt 45 percre.

Könnyen keveredik a hideg és meleg italokkal, és elég sűrű ahhoz, hogy egy tál joghurtra, palacsintára csepegtessük, vagy akár süteményeken is használható. Kávéba is kitűnő választás – házi mézeskalács lattenkban kiváló, recept itt található.

Míg a hagyományos koktélszirupok gyakran 1:1 arányban használnak vizet a cukorhoz, addig a fahéjszirup 3:2 arányt használ, mivel hosszabb a főzési ideje. A hozzáadott víz a melegítési és a hűtési folyamat után nem túl sűrű szirupot eredményez.

Keverje meg a lábas tartalmát, miközben lassú tűzön feloldódik a cukor. Ha azonban a keverék felforrt, nem kell tovább keverni, mivel a magas víztartalom miatt nem áll fenn a cukor kristályosodásának veszélye.

Hozzávalók:

  • 3/4 csésze víz
  • 1/2 csésze kristálycukor
  • 4 fahéj rúd

Forraljuk fel az összes hozzávalót közepesen alacsony lángon egy kis edényben, gyakran keverjük meg, hogy a cukor feloldódjon. Vegyük le a tűzről, fedjük le, és tegyük félre 1 órára ázni. Ezután vegyük ki a fahéjrudakat. A szirupot öntsük át egy légmentesen záródó edénybe, hűtőszekrényben legfeljebb 2 hétig tárolható.

Borítókép: Wikimedia Commons

Forrás: Food & Wine