Török csoda – hazai alapanyagokból

Szerző: | 2024. 04. 13. 11:24

Olvasási idő: 2 perc

Vannak ételek, amelyeknek egyszerűen addiktív az íze. Nos ez pontosan ilyen. Emellett még egészséges is – akinek mediterrán diétát írt fel az orvosa, az nyugodtan eheti, sőt falhatja, mert -szinte – semmi igazán ártalmas nincs benne. Megvan benne viszont minden, amit a török konyhában szeretünk – fűszeres, de nem kimondottan csípős, sok friss zöldségből készül zaftos és nem is túl bonyolult. Elég közel áll a hazai ízvilághoz, hogy  akár az egzotikumoktól irtózó rokonoknak is lehessen adni – de éppen elég különleges ahhoz, hogy a sznob barátok is megegyék. Egy szóval ideális tavaszi – nyári egytálétel.

Padlizsános kebab

Előkészítés: 20 p (+ minimum 12 óra pácolás)

Elkészítés: 1 óra 20 perc

Hozzávalók (4 főre)

  • 1 kg csirkemell
  • 4 dl görög joghurt
  • 4 db kisebb padlizsán (értelemszerűen nagy padlizsánból kevesebb is elég)
  • 2 db paradicsom
  • 1 db tv paprika
  • 1 db lila hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • sűrített paradicsom
  • Piros Arany
  • olaj (elvben az oliva a legjobb, de a napraforgóolajtól sem fog megsértődni)

Elkészítés

  1. A csirkemellet vágjuk egységes kb. egy centiméteres darabokra.
  2. Keverjünk össze 3 dl görög joghurtot annyi sűrített paradicsommal és Piros Arannyal, hogy jó erős rózsaszín legyen a színe, és reszeljünk bele 2 gerezd fokhagymás. A húst enyhén sózva – a Piros Arany maga is sós – tegyük bele ebbe a pácba, tegyük hűtőbe,  és hagyjuk is benne egy éjszakán át.
  3. A padlizsánokat vágjuk fel kb. 1 cm vastag karikákra, egy tepsibe tegyünk sütőpapírt, majd helyezzük rá a karikákat. Egy átlagos gáztűzhelybe illeszkedő tepsiben kb két padlizsán fér el így, így bizonyosan több körben kell elkészíteni a padlizsánt.
  4. A padlizsánkarikákat sózzuk meg, és öltsünk rájuk némi olajat. Nem kell tocsogniuk az olajban, de jó ha vékonyan beteríti az olaj a szeleteket. Így helyezzük a tepsit a 200 fokra előmelegített sütőbe.
  5. Akkor vegyük ki a padlizsánt a sütőből, amikor már a szeletek belseje puha, a szélük pedig kicsit megpirult – ez kb 20-25 perc.
  6. Közben a paradicsomot és a lila hagymát vágjuk szeletekre – a lila hagymát vékonyabban, a paradicsomot kb 1 cm-esekre.
  7. A húst olajon pirítsuk le – kb 5-8 perc alatt megvan, nem kell teljesen átsülnie, csak annyira, hogy a pác nagy része süljön ár a húsra, de belül maradjon még puha.
  8. Vegyünk elő egy mély jénai tálat. A fala mellett helyezzük el körben a sült padlizsánt, majd kívülről befelé haladva a hagyma a paprika és a paradicsom szeleteket. A közepére helyezzük el a sült hús felét. Ha egy kör megvan, jöhet a következő kör ugyanígy – kívülre a padlizsán, azután a hagyma apaprika  és a paradicsom, középre pedig a hús.
  9. Keverjünk el még egy kevés Piros Aranyat és sűrített paradicsomot a maradék görög joghurtban, reszeljünk bele egy gerezd fokhagymát, és -az esetleges maradék páccal együtt – öntsük az egész tetejére.
  10. A jénait tegyük vissza a sütőbe, és süssük még kb fél órát.