Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 evőkanál cukor
- 2 tojás
- fél bögre aludttej / kefir
- 2 bögre édes tej
- tojásnyi zsír
- só
Elkészítés:
Az élesztőt két dl cukros tejben megkelesztjük, a megszitált liszt közepébe kis mélyedést készítünk. Az élesztős tejet beleöntjük. Kevés lisztet a mélyedés széléről hozzákeverünk, kovászt készítünk. Tegyük meleg helyre.
A tojásokat felverjük, egy keveset tegyünk belőle félre a tészta kenéséhez. Hozzáadjuk a sót, a langyos aludttejet és a megkelt kovászhoz öntjük. Tiszta kézzel összekeverjük, és adunk hozzá még langyos édes tejet. Közepes mennyiségűre dagasztjuk. Ha már simul a tészta, adjunk hozzá langyos zsírt, de csak az edény oldalára kenjük és onnan vegyük a tésztába.
Mire a zsír elfogy, addig a tészta is teljesen kisimul. Az edénytől és a kezünktől is teljesen elválik. A tésztát cipó alakúra formáljuk, liszttel meghintjük, tiszta konyharuhával letakarjuk és egy órát kelni hagyjuk. a tészta az idő alatt 2-3-szorosára is megdagad.
Lisztezett gyúródeszkára borítjuk, ökölnyi cipókat gyúrunk belőle. Pár percig pihentetjük, majd rudakká sodorjuk. Kettőt összefonunk, perecekké illesztjük és a lisztezett deszkán hagyjuk még pihenni fél órát, ahol tovább kel. A tojáshoz egy kevés tejet keverünk, a pereceket megkenjük.
Ha megkeltek, forró sütőbe tegyük be, már átforrósodott tepsire, ahol 15-20 perc alatt megsül. Onnan kapta a nevét, hogy régen a forró kemencébe vetették, „hőköre” a kemence fenekére, éppen úgy, mint a kenyeret.
Borítókép: Fortepan / Uj Nemzedék napilap – Pálházy Gyula, 1937