Vegán töltött tök

Szerző: | 2023. 12. 28. 22:43

Olvasási idő: < 1 perc

A nyári szezonnal megérkezett a hazai termesztésű cukkini, patiszon és természetesen a főzőtök is! Kiskoromban imádtam rántva, vagy főzelék gyanánt, most pedig egy töltött verziót hoztam nektek.

Hozzávalók (2 főre)

  • 1 közepes méretű főzőtök
  • 200 g rizs (igényeink szerint ez lehet kerekszemű fehér, basmati vagy barna is)
  • 180 g tofu
  • 5 fej gomba
  • 100 g fagyasztott zöldborsó
  • 1 kisebb fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 1 evőkanál szójaszósz
  • opcionálisan: vegán sajt (vagy sima, aki fogyasztja) vagy sörélesztő pehely

Elkészítés

Tegyük fel főni a rizst egy lábasban, közben készítsük elő a hozzávalókat. A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, a gombát pucoljuk majd szeleteljük, a tofut pedig kockázzuk fel.

Öntsük egy serpenyőbe az olajat és a szójaszószt, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd kezdjük üvegesre pirítani. Pár perc után tegyük hozzá a tofut, majd a gombát, borsozzuk meg ízlés szerint és süssük össze ezeket.

Mindeközben a főzőtököt vágjuk ketté és egy evőkanál segítségével kotorjuk ki belőle a magokat. Helyezzük a két felet egy sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy egy jénai tálba, és szórjuk meg egy csipet sóval, borssal, majd tegyük félre.

Ha a rizsünk megfőtt öntsük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a zöldborsót, majd a tofus keverékünket is és jól forgassuk át az egészet. Ezután egy nagyobb kanál segítségével töltsük meg a félbevágott tököket. Igény szerint reszelhetünk a tetejére sajtot, vagy megszórhatjuk sörélesztőpehellyel. Ha mindezzel megvagyunk, 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 30 percig – vagy addig amíg megpuhult a tök – süssük.

Tálalhatjuk (vegán) tejföl, vagy majonéz, esetleg további reszelt sajt társaságában. Jó étvágyat hozzá!

Címke: recept, tök, vegán