A nyári szezonnal megérkezett a hazai termesztésű cukkini, patiszon és természetesen a főzőtök is! Kiskoromban imádtam rántva, vagy főzelék gyanánt, most pedig egy töltött verziót hoztam nektek.
Hozzávalók (2 főre)
- 1 közepes méretű főzőtök
- 200 g rizs (igényeink szerint ez lehet kerekszemű fehér, basmati vagy barna is)
- 180 g tofu
- 5 fej gomba
- 100 g fagyasztott zöldborsó
- 1 kisebb fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 2 evőkanál olívaolaj
- 1 evőkanál szójaszósz
- opcionálisan: vegán sajt (vagy sima, aki fogyasztja) vagy sörélesztő pehely
Elkészítés
Tegyük fel főni a rizst egy lábasban, közben készítsük elő a hozzávalókat. A hagymát és a fokhagymát aprítsuk fel, a gombát pucoljuk majd szeleteljük, a tofut pedig kockázzuk fel.
Öntsük egy serpenyőbe az olajat és a szójaszószt, adjuk hozzá a hagymát és a fokhagymát, majd kezdjük üvegesre pirítani. Pár perc után tegyük hozzá a tofut, majd a gombát, borsozzuk meg ízlés szerint és süssük össze ezeket.
Mindeközben a főzőtököt vágjuk ketté és egy evőkanál segítségével kotorjuk ki belőle a magokat. Helyezzük a két felet egy sütőpapírral bélelt tepsibe, vagy egy jénai tálba, és szórjuk meg egy csipet sóval, borssal, majd tegyük félre.
Ha a rizsünk megfőtt öntsük egy nagy tálba. Adjuk hozzá a zöldborsót, majd a tofus keverékünket is és jól forgassuk át az egészet. Ezután egy nagyobb kanál segítségével töltsük meg a félbevágott tököket. Igény szerint reszelhetünk a tetejére sajtot, vagy megszórhatjuk sörélesztőpehellyel. Ha mindezzel megvagyunk, 180 fokra előmelegített sütőben, nagyjából 30 percig – vagy addig amíg megpuhult a tök – süssük.
Tálalhatjuk (vegán) tejföl, vagy majonéz, esetleg további reszelt sajt társaságában. Jó étvágyat hozzá!