Jól tetszettek olvasni, Kínában az utóbbi időben divat lett a sült jégkocka. Gyorsan kell csinálni is, enni is, mert különben csak egy pohár zavaros hideg víz lesz belőle.
A videón – amit itt önök is megnézhetnek – egy utcai árus a Hunan tartománybeli Changshában süti a fűszeres jégkockákat. A vevő állítja, hogy érdekes íze van, és kimondottan kellemes. Azt is mondják, hogy ez állítólag egy észak-kelet kínai specialitás, és Harbinban – ami egyébként hideg időjárásáról és hófesztiváljáról híres – rendszeresen csinálnak ilyet, és ezt a jeget is onnan hozatták, azért ilyen különleges az íze.
Van, aki azt állítja, hogy ez teljes mértékben hamis, a régi öregek sem láttak ilyet Harbinban. Mások viszont állítják, hogy éppen a 2021-es hófesztiválon láttak ilyet először. Akárhogy is, a sült jég futótűzként terjedt el, és több tiktoker is bemutatta ezt az utcai csodát.
Ahogy a klipek mutatják, ezt a sajátos minimálfagyit a szezámmagtól a köménymagig mindenfélével díszítik, és számos formában – kocka, kúp – árulják. Egy Instagram-posztban a kínai állami rádió a „csajos vacsorára” adott kínai válaszként mutatta be sült jeget. Ezzel arra a trendre utaltak, amelyben a főleg női TikTok-felhasználók maradékokból és készételekből rakják össze a vacsorát, ahelyett, hogy rendes ételt készítenének.
Borítókép: Wikimedia Commons