Egyszerű diós laska – vagy pogácsa – kis lapos tészta, amiből hiányzik az élesztő és a sütőpor is. Ez még a régi idők sós süteménye, amit jól esik egy bögre tea mellett elmajszolni.
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
 - 20 dkg vaj
 - fél marék vágott dió
 - 1 pohár tejföl
 - 1 teáskanál só
 - 1 tojássárgája
 
Elkészítés:
A lisztet gyúródeszkára tesszük, vajjal elmorzsoljuk, a diót késsel apróra vágjuk és a lisztes keverékhez adjuk, megsózzuk. A tojássárgájával és a tejföllel közepes keménységű tésztát gyúrunk. (Ha a tészta kemény lenne, egy-két kanélnyi tejföllel vagy aludttejjel gyengíthetjük.) A tésztából nagyobb tojás nagyságú gombócokat formálunk. Ezeket aztán kisujjnyi vastagságú kerek lapocskákra – laskákra – sodorjuk. Tetejüket villával megszurkáljuk, vékonyan zsírozott tepsibe rakjuk, és forró sütőben megsütjük.
Borítókép: Gyerekek pogácsával. Fortepan / Miklós Lajos, 1941.






