Egy kávézó kakaóbiztos billentyűzetekkel

Szerző: | 2024. 05. 31. 18:06

Olvasási idő: 3 perc

A város legújabb e-sport kávézója egyfajta hibrid szociális élményt nyújt. Bár vannak, akik azért játszanak számítógép előtt ülve, az otthonuk magányában, mert nehezen tudnak szociális kapcsolatokat teremteni, a virtuális világban pedig bárkivé válhatnak. Viszont sokan éppen, hogy a (fizikai életben meglévő) barátaikkal szeretnek együtt játszani.

Fotó: Delta 1 Esport Café

A Delta 1 Esports Café a Lechner Ödön fasor 1.-ben

Mindkét embertípusnak segítséget nyújthat a csütörtökön Budapesten, azon belül is a Boráros tértől nem messze nyílt Delta 1 Esports Café, ahol egy helyiségben ülve is játszhatnak a gamerek egymással (vagy egymás ellen). A koncepció persze nem új, személyes élményeim közül első hallásra a BME Schönherz kollégiumának LAN-partyjaira emlékeztet. A különbség elsősorban abban rejlik, hogy itt nem kollégiumi viszonyokra kell számítani: A 270 négyzetméteren elterülő kávézó a legújabb technológiákkal van felszerelve. Személyi számítógép mellett Playstation- és VR-részleg is van. Aki pedig mégis magányosan szeretne játszani, az az egyik VIP-szobába is elvonulhat.

Fotó: Delta 1 Esport Café

A hely emellett egy tudásközpont is. Az érdeklődőknek – amatőr és profi játékosoknak egyaránt – trénereket, menedzselést, jogi, pénzügyi és szakmai mentorálást, tanácsadást, emellett képzéseket is nyújtanak, például mesterséges intelligencia témában. “Úgy éreztük, szükség van egy elit e-sport klubra, ahova a jövő generáció e-sportolói fordulhatnak tanácsért, szakértelemért, segítségért. Nálunk találkozhatnak edzőkkel, csapatokkal, bekerülhetnek a szcéna vérkeringésébe. Küldetésünk, hogy felemeljük a hazai tehetségeket, akik játékosként, streamerként vagy akár kommentátorként is tovább öregbítik az e-sport hírnevét” – mondta el a megnyitón Jakab Attila, a Delta 1 Esports Café alapítója és ügyvezetője. “A Delta 1 párbeszédet kíván indítani olyan fontos témákban, mint mentális egészség, a gamer kultúra, vagy épp a női e-sport erősítése” – tette hozzá.

Fotó: Delta 1 Esport Café

Fotó: Delta 1 Esports Café

A programok között pedig edzőtábor is van. Bizony, nem véletlen az elnevezés: a profi játékosok napi 8-10 órában is edzenek, gyakorolnak. A világversenyeken – amelynek már Magyarország is adott helyet korábban – több tízmillió dollár nyereményt osztanak szét a sikeres résztvevők között évente. Mondani sem kell, a biznisz itt is – mint a sportban általában – a szponzorációban van. A magyar e-sport válogatott 2021 óta vesz részt versenyeken, tavaly például a csapat bronzérmes lett a Rocket League Eb-n.

Az új esport központ kimondott célja a tehetségek felkarolása is. Ezen kívül a hazai szakemberképzés támogatását is zászlójukra tűzték. A kávézó alapítói maguk is egyetemen oktatják az e-sport alapjait és szorosan együttműködnek a Magyar E-sport Szövetséggel (HUNESZ). “A Magyar E-sport Szövetségnél azon dolgozunk, hogy elősegítsük az e-sport fejlődését és népszerűsítését országszerte. Munkánk egyik fontos pillére a helyi e-sport közösségek összekapcsolása és támogatása. A Delta 1 remek példa arra, hogy a magyar e-sportban milyen erő rejlik a helyi közösségekben. Hiszünk abban, hogy az ilyen kezdeményezések lehetőséget biztosítanak a tehetségek kibontakoztatására” – mondta el Biró Balázs György, a Szövetség főtitkára.

A Delta 1 honlapján megtalálhatók a belépődíjak. Egyebek mellett 1 és 3 órás, valamint napi- és hetijegyet is lehet kapni. Jelenleg 16 játék közül lehet válogatni.

Cikkünk címét persze nem kell komolyan venni, a kávézó ugyanis egy másik helyiségben van, az italok elfogyasztására a gamelés előtt, után, netán a közbeiktatott szünetben van lehetősége a látogatóknak.

Borítókép forrás: Delta 1 Esports Café

Címke: Budapest, e-sport