A Food and Drink minden évben igyekszik kitalálni, mi lesz a szezon legtrendibb étele és itala. Az idei nyár – szigorúan szerintük – a kókuszos jeges kávé lesz. Ezt mondja a mindenható közösségi média.
Bár Európában a kávé alapértelmezetten meleg ital, nem így a tengerentúlon, ahol nyáron a kávét jéggel isszák. Így nem is csoda, hogy a vizezett kávét – becézzük americanónak. Az americano egyszerűen csak víz és eszpresszó. Általában 1/2 és 1/2, vagy 1/3 eszpresszó és 2/3 víz arányban készítik, attól függően, hogy milyen kávézóról van szó, vagy hogy hogyan szeretnéd elkészíteni. Vitát okozhat, hogy a vizet vagy az eszpresszót kell először hozzáadni, de az americano esetében ez nem kérdés, mindig az eszpresszóval kezdenek. Európában forró vizet tesznek bele – de Amerikában, mint mindent ezt is készítik jéggel.
Eddig rendben is volnánk, de mi az új rend, amitől odavannak a tengerentúli kajainfluenszerek, és agyba-főbe nyomják a Tiktokon és az Instán? Nos ugyanez, csak víz helyett kókuszvízzel. Ami ugye nem keverendő össze a kókusztejjel. A kókuszvíz a még éretlen, zöld kókuszdióban található opálos folyadék, amit legtöbbször akkor fogyasztunk, amikor a friss kókuszt felvágják, és abból isszuk ki szívószállal. A kókusztejet ezzel szemben az érett, barna kókuszdió fehér húsából nyerik. Ezért is van a kókusztejnek fehér színe. A zsíros kókusztejjel ellentétben a kókuszvíz nagyon kalóriaszegény – és pont emiatt annyira közkedvelt. Kellemes, enyhén kókuszos íze van. Ma már persze lehet kapni – aranyárban – dobozban is. Állítják, hogy szuperegészséges, mert amolyan izotóniás ital.
Az ötlet tehát annyi: Öntse a kókuszvizet jégre, majd öntse fel egy-két adag eszpresszóval. Állítják, csodásan finom. Az édes, enyhén sós kókuszvíz segít elsimítani az eszpresszó keserű ízét, így teljes mértékben kiélvezheted a kávé komplexitását, és kiemelheted a gyümölcsös jegyeket. Vannak, akik egy csipetnyi mézet is adnak hozzá, és habosítják az eszpresszóhoz, mielőtt mindkettőt jégre öntenék, de ez a plusz összetevő opcionális, és pusztán attól függ, mennyire szereti édesnek a kávét.
A kókuszvíz és az eszpresszó kombinációi egy ideje már felbukkantak a kávézókban és a legkülönbözőbb helyeken. A két összetevő párosítása Thaiföldön már jóideje népszerű, és sok kávézó étlapján találkozhatsz vele. Most azonban egy New York-i kávézó vitte be a közösségi média erdejébe. Mára azonban már Nyugat-Európában is megőrülnek érte. Valószínűleg a legtöbbünknek nincs eszpresszógép a konyhájában, de ahogy Kenneth Pabon a TikTok-on bemutatja, ezt egy Nespresso géppel is elkészíthetjük. Pabon egyszerűen bedob egy Nespresso podot. Jeget és kókuszvizet tesz egy pohárba, amíg a kávé fő, majd ráönti az eszpresszót és a hozzá tartozó habot. Ha nincs Nespresso géped vagy hasonló elektromos kávéfőződ, akkor valószínűleg mokáskannából származó erős kávéval is elkészítheted ezt az italt.
Szeretnéd még tovább fokozni a jeges kókuszos Americano-t? Adj hozzá egy csavart lime-ot. Akkor már semmiben nem fog kávéra emlékeztetni, de nagyon trendi lesz.