Érzett már olyan éhséget, hogy szinte a falat kaparta? Nos, hamarosan ez nem lesz gond. Akár haraphat is egy jót a betonfalból, csak a sódert kell majd kipiszkálni belőle.
A Tokiói Egyetem Ipari Tudományok Intézetének két anyagtudósa került be a hírekbe, miután felfedezték, hogyan lehet ehető “cementet” készíteni kidobott gyümölcs- és zöldséghulladékokból. A kísérlethez porrá zúzott ételmaradékokat – tengeri moszatot, narancsot, hagymát, káposztalevelet, banánhéjat és sütőtököt használtak, majd az így kapott porokat vízzel és fűszerekkel keverték össze. A keveréket ezután magas hőmérsékleten egy formába préselték, hogy megszilárduljon.
Az rendben is van, hogy lehetséges ilyet csinálni, de miért van szüksége a világnak arra, hogy ehető cementet készítsenek élelmiszerhulladékból? A Chatham House agytröszt szerint a cementgyártás a világ szén-dioxid-kibocsátásának 8%-ért felelős. Ezenfelül az élelmiszeripar és a háztartások évente több száz milliárd fontnyi ehető gyümölcs- és zöldséghéjat dobnak ki világszerte. Ezek a nagyon is valós problémák késztették a kutatókat a cselekvésre – az anyag ehető jellege csak a tudományos kíváncsiság által kiváltott bónusz.
“Mivel ehető élelmiszerhulladékot használtunk, az is érdekelt bennünket, hogy az újrahasznosítási folyamat befolyásolja-e az eredeti anyagok ízét” – magyarázta Juja Szakai az egyik feltaláló.
Borítókép: Wikimedia Commons