Teához, kávéhoz remekül illik ez a sütemény, ami a legkönnyebben elkészíthető torták egyike. A répától nagyon omlós a tésztája, a fahéj és a dió íze pedig remekül harmonizál a mascarponével. Ha nem mondjuk el, senki nem jön rá, hogy répás tortát eszik.
Hozzávalók 20-22 cm átmérőjű tortaformához:
• 300 g reszelt sárgarépa
• 2 tojás
• 40 ml olaj
• 150 g cukor
• 75 g dió apróra vágva
• 175 g liszt
• 1,5 kk sütőpor
• 1 csipet só
• 0,5 kk szódabikarbóna
• 1 kk őrölt fahéj
• 100 g mazsola – elhagyható
A tetejére:
• 20 dkg mascarpone
• 1 narancs reszelt héja
• 5 dkg porcukor
1. A sárgarépát megpucoljuk és lereszeljük, a diót durvára vágjuk. Előmelegítjük a sütőt 180 fokra és előkészítjük a tortaformát. Ha nem szilikon, akkor kivajazzuk, kilisztezzük.
2. Egy tálban habverővel fehéredésig verjük a tojásokat és a cukrot, aztán hozzáadjuk az olajat, a répát, (a mazsolát) és a diót.
3. Egy másik tálban elkeverjük a lisztet, sütőport, fahéjat, szódabikarbónát, majd mindezt a répás-tojásos masszához keverjük. A sütőformába öntjük és 35-40 percig sütjük.
4. Közben elkészítjük a krémet: a mascarponét alaposan kikeverjük a narancshéjjal és a porcukorral. Ha a torta teljesen kihűlt, a tetejére kenjük a krémet és tálaljuk.
borítókép: Wikimedia Commons