Nemcsak távoli tájak egzotikus ételeivel tehetjük izgalmasabbá a saját főztünket, hanem a múlt elfeledett – vagy átalakított – receptjeit is használhatjuk. Milyen hozzávalókból, hogyan sütöttek főztek a középkorban? Rövid ismertető.

Lakoma jelenet a Bayeux-i kárpitról, XI. század / Wikimedia Commons
A fennmaradt szakácskönyvek tanulsága szerint változatosan étkeztek és az egyszerű emberek – ahogy manapság újra felfedezzük – az évszaknak és az éghajlatnak megfelelő hozzávalókat használtak. A középkori Európában az élelmiszer-fogyasztás széles skálán mozgott: a mindennapi egyszerű étkezéstől az extravagáns lakomákig terjedtek a lehetőségek.

Nagy Sándor története című francia kézirat illusztrációja: a tollában sütött páva felszolgálása – ilyen recept most nem lesz, XV. század / Wikimedia Commons
A gazdagok és szegények étrendje nagyon eltérő volt. Míg a felsőbb rétegek és háztartásaik élvezték a friss és import élelmiszereket, a lakosság nagyobb részének meg kellett élnie abból, amit a helyi föld meg tudott termelni, ami tél végén vagy hiány idején nagyon kevés lehetett.
Az étrendet akkoriban azonban nem csak az évszakok és az anyagi lehetőségek befolyásolták, de a vallás is szerepet játszott abban, hogy mikor mit ettek. A péntek (és a még régebben a szerda és szombat) kötelező heti böjt vagy hal nap volt, amikor tilos volt húst enni. Voltak olyan éves böjtök is – mint például az advent és a nagyböjt – amelyek korlátozták az étrendet. A középkori szakácsok kreatív recepteket találtak ki a gazdagok számára a böjti időszakokban – beleértve a színes mandulapüréből készült, kifúvott héjon belüli hamis keménytojást a nagyböjt idején, amikor a húson kívül a tejtermékek tilosak voltak!

Vacsora jelenet egy XIV. századi brit kódexből / Wikimedia Commons
A módosabbaknál hatalmas előkészületek zajlottak a lakomák idején. Amikor az egész királyi udvar összegyűlt, emberek százai ülhettek le enni. A húsvéti és karácsonyi két nagy ünnepre már hónapokkal korábban el kellett kezdeni az előkészületeket, amikor az ételeket megrendelték és sokat előkészítettek. A böjtre az adventi időszakban került sor, ami négy hét visszafogott étkezést jelentett az ünnepre való felkészülés részeként.
Hogy milyen ünnepi ételek kerültek az asztalra, arról egy angol nyelvű, modern szakácskönyv – The Medieval Cookbook / A középkori szakácskönyv – tanúskodik.
Ebből szemezgettünk. Egy különleges, de egy modern magyar konyhában is egyszerűen elkészíthető étel következik.
Gombás pite
Hat adag, vegán verzióban is elkészíthető
Hozzávalók:
- 450 g házi vagy vásárolt omlós tészta, felengedve, ha fagyasztott
- 450 g gomba (legízletesebb erei gombákból)
- Csipet só
- 2 evőkanál olívaolaj
- 50 g reszelt sajt (vegánban nem kell, vagy vegán sajttal)
- 1⁄2 teáskanál só
- 1⁄8 teáskanál frissen őrölt fekete bors
- 1⁄4 tk mustár
- 1 tojás, felvert (vegán verzióban valamilyen alternatív tejet használjunk a tészta lezáráshoz)
Elkészítése:
A tészta kétharmadát felhasználjuk egy nagyobb, vagy több kicsi piteforma kibélelésére. Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. A gombás töltelékhez mártsuk a gombákat forrásban lévő sós vízbe, egy szűrőn. Csöpögtessük le, hagyjuk, hogy kicsit megszáradjon. Vágjuk kisebb darabokra és keverjük össze olajjal, sajttal, fűszerekkel. Töltsük meg a pitéket, a maradék tésztát nyújtsuk ki és fejük be vele a tölteléket. Felvert tojással vagy alternatív tejjel könnyen rögzíthetjük a tésztát. A tetejét kenjük meg tojással/tejjel. Szurkáljuk meg a tésztafedőt villával, hogy sütés közben a gőz könnyen kimenjen. Kis pitéket 15-20 percig süssük, a nagyobbat nagyjából 30-40 percig.
Melegen, kevert salátával a legfinomabb.
Forrás: British Museum