Sajtfondue két személyre, egyszerűen

Szerző: | 2023. 12. 1. 21:40

Olvasási idő: 2 perc

Nehéz elhinni, de valamikor, mikor még Svájc sem volt olyan pofátlanul gazdag, mint most, a fondue egyszerű népétel volt, mert szikkadt kenyér és amúgy étkezésre már alkalmatlan száraz sajt mindig volt. Mostanra persze drága lett és fancy, szóval csináljuk. Az sem árt, ha akkor is el tud készülni, ha nincs hozzá külön felszerelésünk.

Az említett esetben nagyjából 3-4 féle különleges sajtot használtak a szüleink, ebből adódott a teljes házat ellepő, kicsit már inkább kellemetlen sajtszag. Mi azonban csak camembert-et olvasztottunk, így ettől nem kell tartani.

Hozzávalók (2 főre)

  • 3 camembert sajt (mi különböző ízesítésűeket vettünk, illetve ha megoldható, olyat vegyetek, aminek hőálló fa doboza van)
  • 10 szem szőlő
  • fél alma
  • 2 db bagett
  • ízlés szerint zöldségek, pl. répa, vagy bármi amit szívesen sajtba mártanánk
  • 2 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerinti rágcsák, mint pl. nachos vagy snack sticks
  • egy csipet kakukkfű
  • 10-15 szem olívabogyó
  • néhány szelet füstölt sonka, ízlés szerint

Elkészítés

Vegyünk elő egy nagyobb tálat vagy tálcát, amire majd mindent szépen elhelyezünk, kihagyva középen három korongnyi helyet a sajtoknak. Pucoljuk meg és daraboljuk fel a zöldségeket, illetve az almát is vágjuk szeletekre. Közben a sütőt melegítsük elő 150 fokra.

A sajtokat bontsuk ki a fóliából, és ha fa dobozosat vettünk, akkor abba helyezzük vissza. Amennyiben nem ilyet találtunk, akkor keressünk egy kisebb tepsit. Helyezzünk az aljára sütőpapírt, és erre tegyük a sajtokat. Jó, ha minél kisebb az edény, és esetleg az oldala meg tudja támasztani őket. A camambert-ek tetejét vagdossuk be rombusz alakban (húzzunk csíkokat az egyik oldalról, majd az átellenesről is). Vágjuk szeletekre a fokhagymát, és szúrjuk bele egy vagy két sajtba, ezzel adunk neki egy kis plusz ízt. A harmadik camembert-t pedig szórjuk meg a kakukkfűvel, izgalmasabbá varázsolva azt is.

Ha felmelegedett a sütő, tegyük be a sajtokat, és időnként figyeljük őket. Nagyjából 12 perc alatt megolvad a belsejük. Ügyeljünk rá, hogy ne folyjanak szét teljesen, mert ha nem a fa dobozos verziót használjuk, akkor nehezebb dolgunk lesz a kiszedéssel. Esetleg egy hústűvel vagy villával ellenőrizhetjük az állagát sütés közben.

Amíg a sajtok olvadoznak, addig végezzük el az utolsó simításokat a mártogatni szánt hozzávalókkal: tegyük tálkába a nagy tálra el nem férő rágcsákat, szeleteljük fel a bagette-et.

Ha minden készen áll, akkor tegyük a sajtokat a tálon a helyükre, és indulhat a minimál fondue!

Nekünk kettőnknek ez felért egy vacsorával, de több fő esetén szuper előétel is lehet.

Tipp: mi olyan bagetteket vettünk, amit meg kell sütni. Én sütés előtt beirdaltam őket, megkentem pici margarinnal és zöldfűszerekkel, plusz egy kis fokhagymával megbolondítottam.

Címke: recept, sajt