A szuperomlós kínai oldalas titka

Szerző: | 2024. 04. 6. 09:49

Olvasási idő: 2 perc

Kínában járva az egyik kedvencem volt az oldalas. Itthon nem nagyon szeretem, lusta ember vagyok, nem szeretek küzdeni a csontokkal. De a kínai oldalas szinte magától esik le a csontról, kívül ropogós, belül omlós, és valami földöntúli gyönyörű vörös színe van. Gondoltam megcsinálom itthon is, sikerült, azóta is nagy kedvenc. Autentikus kínai ízélményt nyújt – olyat, amit az európai ízlésre  kalibrált átlagos  kínai kifőzdében nem nagyon kapunk. A titok egy része az ötfűszer és a hoisin szósz. Ötfűszert még itthon is tudunk fabrikálni, de persze egyszerűbb, ha megvesszük egyszerre, dobozban, az édeskés sűrű hoisin szósz viszont kínai kuriózum. Szóval nem ússzuk meg, hogy elmenjünk a hozzávalókért a sarki kínaiba érte, de megéri.  A végén azt is eláruljuk, honnan az a csodás vörös szín.

Kínai vörös oldalas

Előkészítés: 15 p (+ minimum 12 óra pácolás)

Elkészítés: 1 óra 40 perc

Hozzávalók (4 főre)

  • 1 kg sertés oldalas
  • 1 dl szójaszósz
  • 1 dl hoisin szósz
  • 1 dl főzőbor (Ha van kínai főzőborunk, az kiváló, de bármilyen rossz minőségű fehér bor megteszi.)
  • 2 ek méz
  • ötfűszer

Elkészítés

1. Az oldalast bordánként szétdaraboljuk. (Ha így meg tudjuk venni, annál jobb.) A darabokat alaposan megsózzuk, és minden oldalról megszórjuk ötfűszer keverékkel, majd az ujjunkkal eldolgozzuk. Az húsokat egy edénybe tesszük.

2. Összekeverjük a páclé alkotóelemeit,  majd úgy felöntük vele a húst, hogy ellepje. Alufóliával lefedjük, és hagyjuk legalább 12 órát pihenni.

3. A húsokat alufóliával lefedve előmelegített sütőbe tesszük 200 fokra, 1 óra 20 percre.

4. Levesszük az alufóliát, ráöntjük a húsra a maradék páclevet, és további 20 percig sütjük 220 fokon. A végén megkapjuk a kívül ropogós, belül puha csodás ízű oldalasunkat.

Köretnek a legjobb, ha a hús zsírjából veszünk ki valamennyit, és azon sütünk gyorsan zöldségeket.

Ja, és hogy mitől lesz földöntúli vörös színe ennek Kínában, amikor itthon csak amolyan sötétbarnára sül? Nos a titok a vörös ételfesték. Tudom, valami ennél szofisztikáltabbat vártak, de nem, végül is Kínában jártunk, ahol mindenre van ipari megoldás.

Címke: Kína, oldalas