Az étterem, ahol vulkánon sül a hús

Szerző: | 2024. 09. 3. 18:11

Olvasási idő: 2 perc

A pizzát illik lávakövön sütni, vagy legalább is ezt állítani, hogy drágábban lehessen eladni. De mi van, ha nem lávakövön, hanem láván sütünk? A világon egyetlen ilyen étterem van.

Spanyolországban gyakorlatilag mindenütt jó a konyha – az extremadurai ibér sertéstől a santanderi tapasokon át a costa brava haléttermeiig mindenütt találunk valami elképesztően finomat és különlegeset. Nem kivétel ez alól a Kanári-szigetek konyhája sem – a különleges halételek és a trópusi gyümölcsök kombinációi bármely szigeten lenyűgözőek tudnak lenni. De van egy étterem, amelyik igazán megismételhetetlen élményt nyújt. A Kanári-szigetekhez tartozó  Lanzarote különös vulkáni vidékeiről, holdbéli tájairól és földöntúli szépségéről ismert. A többi sziget is vulkáni tevékenység eredményeként jött létre – de azok a vulkánok általában idősebbek, kialudtak, oldalukat már dús erdőségek borítják – Lanzarota vulkánja viszont igen aktív – és, természetesen a tengerparti üdülésen kívül, amely minden szigeten adott, ez vonzza ide a turisták tömegeit. A vulkáni élmények közül pedig kiemelkedik egy ebéd vagy vacsora az  az El Diablóban.

Az El Diablo spanyolul annyit tesz: „Az ördög”, a Timanfaya Nemzeti Parkban található vulkáni kráterek és zord tájak között. Ami megkülönbözteti az El Diablót más éttermektől, az a főzési módszere. Az El Diablo vulkáni hővel főz, nem pedig a tipikus tűzhelyeken és kemencékben. Az étterem egy szunnyadó vulkánon található, konyhája egy perzselő gödörre néz, ahol a hőmérséklet meghaladhatja a 400 °C-ot. A séf ezt a természetes hőt használja fel a különféle finomságok, köztük a kiváló húsok és a finom zöldségek elkészítéséhez. Utolsó, 1824-es kitörése óta ez a vulkán békésen fortyog a felszín alatt. A rövid hő- vagy forró gőzkitörések azonban elegendőek ahhoz, hogy finom ételeket főzzön. A vulkánfon való sütés varázsa nemcsak a látványban rejlik, hanem az ételeknek kölcsönzött egyedi ízekben is. A vulkán belesébe vezető nyílás fölé az étterem egy nagy grillezőt épített, amely nagyjából két méterrel a láva fölött helyezkedik el. A felszín alatti hőmérséklet elérheti a 750 fokot is – a grillt így meg kellett emelni, hogy ne égesse azonnal szénné az ételeket – hanem éppen csak jól süsse át azokat. Az El Diablo menüje a hagyományos kanári konyhát ötvözi a külföldi ízekkel, mindezt vulkáni tűzön sütve.  Főételként a grillezett húsoké a főszerep, dea vegetáriánusok és vegánok sem maradnak ki ebből a lakomából. Az El Diablo grillezett zöldségeket és salátát kínál. A  látványos konyhatechnika mellett hihetetlen, szürreális panorámával büszkélkedhet a lanzarotei Timanfaya Nemzeti Parkra, a vörös homokból és vulkanikus kőzetekből környezet a Mars tájaira emlékeztet.  Az ételekhez pedig a vulkáni talajon nőtt azok sajátos aromáját magába szívó borokat kínálnak.