Miért rendeljünk gyömbéres üdítőt a repülőn?

Szerző: | 2024. 04. 21. 10:13

Olvasási idő: 2 perc

Mindenkinek megvan a maga italválasztása repülés közben.Vannak, akik a sós és fűszeres Bloody Maryre esküsznek. Vannak, akik a Coca-Cola rajongói, mások pedig ragaszkodnak a megbízható ásványvízhez, ami – bár kétségtelenül a legegészségesebb választás – egy kicsit unalmas, ha őszinték akarunk lenni. És van aki tudja, hogy a buborékos gyömbér messze a legjobb ital 10 000 méter magasan.

Persze, a gyömbér a földön nem tűnik túl izgalmas italnak, pedig még a kólák megjelenése előtt a gyömbérsör egykor az egyik legnépszerűbb üdítőital volt. Írországban és Angliában fejlesztették ki az 1840-es években, és gyorsan átvitorlázott a tengeren. Az Ontario állambeli Enniskillenben élő John J. McLaughlin 1904-ben alkotta meg először a Canada Dry-t, amely a mai napig az egyik legismertebb és legnépszerűbb gyömbérital márka. Találmánya annyira csípős és buborékos volt, hogy a Canada Dryt íze és színe miatt még a “gyömbérsörök pezsgőjeként” is forgalmazta. Az 1920-as években a szesztilalom idején lett népszerű az Egyesült Államokban –  csempészek rájöttek, hogy az üdítőital különösen ihatóvá teszi a borzalmas minőségű zugfőzdékben készült háziszeszeket. Ma viszont már globálisan kiszorultak az első tíz legnépszerűbb ital listájáról. Repüléshez mégis ezt ajánljuk.

Az ízlelőbimbóink ugyanis kicsit másképp viselkednek, amikor repülünk. Ennek oka, hogy a szárazabb levegő és a kabinnyomás tompíthatja az íz- és szaglásérzékelésünket, így bizonyos ételek és italok íze kicsit más lesz, mint a földön. Az Egészségügyi Világszervezet szerint a repülőgépek utasterében lévő levegő körülbelül olyan ritka és száraz, mint egy hegycsúcs tetején, amely körülbelül 3000 magasan van a tengerszint felett. Ez az édes és  sós ízekre van a legnagyobb hatással.Így az édesített üdítők vagy a sós ételek ízét tompábbnak érezzük – ezért is tűnik a legtöbb étel íztelennek a repülőn. A gyömbér csípős kesernyés ízére viszont jóval kevésbé hat a magasság – a gyömbérital így kevésbé lesz édes, de megmarad ugyanolyan frissítőnek, mint a földfelszínen. A gyömbér – ezen kívül – számos jótékony hatásáról is ismert. Már jóval az üdítőitalok előtt is használták házi gyógyszerként hányinger, emésztési zavarok és izomfájdalmak ellen, valamint gyulladáscsökkentőként. Bár az is igaz – sok gyömbérízű üdítőben egyáltalán nincs is gyömbér. A Canada Dry ellen 2018-ban valóban pert is indítottak, mert kiderült, hogy a gyömbérsörükből az elmúlt években már kispórolták a valódi gyömbért, így valószínűleg a szuggesztió ereje és a gyömbéres íz az, ami a nyugtató érzést adja.