Mitől lesz kék a vajas rizs?

Szerző: | 2024. 04. 21. 11:15

Olvasási idő: < 1 perc

A kiskamasz korosztály az elmúlt években – hála Rick Riordan regényeinek – meg van őrülve kék élelmiszerekért. Kék élelmiszerből viszont meglehetősen kevés van, és általában nehezen is kivitelezhető, hogy bármit kékre csináljunk. Most valakinek sikerült, de az internet népe nem boldog.

A kék vajas rizst Pratima Pradhan készítette és az Instagramra töltötte fel a róla készült videót. A   thecookingamma néven ismert indiai food blogger a rizs elkészítéséhez a hindiül aparajita, latin nevén Clitoris Principissae, nevű virágot használt fel. A pillangóborsónak is nevezett növény virága arról híres, hogy valóban élénk kék színűre színez meg mindent, ha kifőzik. Ebből készülnek az elmúlt időben egyre népszerűbb kék teák is, amelyeket először Észak-Kelet Indiában készítettek, de ma már igen népszerűek Angliában is. Állítólag nyugtató hatása van az idegrendszerre és oldja a stresszt. A teakeverékbe a kék virágon kívül még goji bogyót, citromfüvet, gránátalma magokat és zöld teát kevernek. Amikor a keveréket megfőzöd, a kék virágból kioldódó színanyagoktól lesz kék a tea. Ha citromot is teszünk bele, akkor a színe lilára vált. Ebből a virágból tett húszat a rizs főzővizébe a hölgy, és főzte meg vele a fehér rizst. (Ezzel küszöbölte ki a kék ételek készítésének legnagyobb akadályát – ha nem fehér alapból az étel, akkor a kék festék – legyen az természetes vagy mesterséges – nem kékre, hanem jobb esetben zöldre, rosszabb esetben valami nagyon ronda színre színezi az ételt a csinos kék helyett.) A rizst azután egyébként tiszított vajon prította le, kesudióval, mazsolával hagymával és babérlevéllel. Az internet népe pedig nem volt leragadtatva, pedig köretként kimondottan érdekes lelhet.  Aki szeretné végig is nézni, annak íme:

 

Címke: kék rizs