Tofubor szennyvízből

Szerző: | 2024. 03. 4. 16:18

Olvasási idő: 2 perc

Nagy híve vagyok a tofunak, állítom, hogy a világ egyik legfinomabb étele is tud lenni. Amolyan önkéntes tofu-nagykövetnek érzem néha magam. De vannak hírek, amik azért engem is elgondolkodtatnak.

Egy szingapúri székhelyű start-up cég ugyanis azt jelentette be, hogy kifejlesztette a “világ első” szójaalapú borát, amihez az üzem közelében található tofu-gyár szennyvize lesz az alapanyag.  A SinFooTech Sachi bor fő összetevője a szójasavó, amely a közeli üzemben a tofu gyártásakor keletkező melléktermék. Állítják ez  amúgy  elképesztően környezettudatos dolog, merthogy céljuk a körforgásos gazdaság előmozdítása és az élelmiszer-feldolgozás során keletkező melléktermékekből származó értékek kinyerése. A szójabor egyébként Jian Yong ötlete, aki doktori tanulmányai során a szójsavót vizsgálta, és jelenleg a vállalat technológiai igazgatójaként tevékenykedik. A szójsavó hatalmas mennyiségben keletkezik a tofu előállítása során, és a mellékterméknek általában kevés kereskedelmi értéke van. A SinFooTech csapat célja, hogy bemutassa a fenntartható élelmiszeripari gyakorlat lehetőségét e szójahulladék felhasználásával. Az induló vállalkozás a szennyvízen keresztül gyűjti össze a savót, amelyet aztán a lepárlóüzemébe visz, ahol élesztőt és cukrot adnak hozzá. A folyadékot ezután tartályokban erjedni hagyják akár hat hétig egy saját fejlesztésű technológia segítségével.Az így kapott ital alacsony kalóriatartalmú, íze pedig a vállalat leírása szerint “tiszta, ropogós, félédes”, “könnyű, gyümölcsös utóízzel”, amely a szakéhoz hasonló. A bor szója antioxidánsokat is tartalmaz, gluténmentes, vegán és 5,8%-os alkoholtartalmú. Szingapúr az utóbbi években a footech központjává vált. A múlt hónapban a szingapúri székhelyű Probicient start-up a Brewerkz nemzeti kézműves sörfőzde közreműködésével piacra dobta a világ első probiotikus sörét. Eközben az Eat Just egy rekordméretű altfehérje-gyártó létesítményt épített az országban. A SinFooTech elmondása szerint a jövőben a Sachi márka továbbfejlesztését és a bor változatainak gyártását tervezi. A SinFooTech szerint egy alkoholmentes ital és egy gyümölcsízesítésű bor is fejlesztés alatt áll. Emellett, a körforgásos gazdaság kiterjesztésére irányuló általános küldetésének megfelelően a vállalat azt mondja, hogy folyamatosan keresi a lehetőséget arra, hogy más élelmiszereket is előállítson a hulladékáramokból.A Sachi jelenleg Szingapúrban és Hongkongban néhány étteremben, valamint online is kapható.

Címke: bor, Szingapúr, tofu